Wesele
Gospoda pod Zygmuntem to restauracja położona w samym sercu warszawskiej Starówki, niemalże pod okiem samego Zygmunta III Wazy, dumnie stojącego na Placu Zamkowym. Wspominamy o tym tutaj, bowiem menu to rzecz jasna clue dobrej restauracji, jednakże o atmosferze posiłków w gronie rodzinnym lub znajomych decyduje także całe otoczenie. Jakże ważny jest więc, wystrój restauracji, okolica naszego rodzinnego obiadu komunijnego lub romantycznej kolacji we dwoje. A tych rzeczy akurat Gospoda pod Zygmuntem absolutnie nie musi się wstydzić. Do odwiedzin w Gospodzie zapraszają wnętrza utrzymane w klimacie dobrej polskiej karczmy z tradycjami, a urokliwa ulica Świętojańska zachęca do nieśpiesznych, spokojnych spacerów zaułkami Starówki.
Bogata i zróżnicowana oferta restauracji sprawia, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Nie ma mowy o nudnym menu, goście będą zadowoleni z możliwości zjedzenia grillowanego oscypka podanego z żurawiną i chrupiącymi tostami czy tradycyjnego tatara wołowego z oliwą z oliwek, cebulką, ogórkiem kiszonym i pieczywem. Wybór przystawek jest oczywiście zdecydowanie większy. Polska kuchnia znana jest z pożywnych, aromatycznych i pełnych smaku zup. Można zaserwować gościom rosół domowy gotowany na ekologicznym drobiu z krajanką makaronową, krem z grzybów leśnych podany w czarce chlebowej z dodatkami, barszcz czerwony z nadziewanymi uszkami. Na weselny obiad idealnie nadają się ręcznie robione pierogi: z mięsem, szpinakiem i serem, ruskie, ze szpinakiem i mozzarellą lub fetą, z mięsem i kiszoną kapustą, w cieście, podsmażane itd. Ne brakuje też specjałów Króla Zygmunta typu chrupiące placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną lub po węgiersku z gulaszem, podsmażanej wątróbki z cebulką i jabłkami, grillowanej kiełbasy z dodatkami, kopytek szpinakowych, sznycla po wiedeńsku z ziemniakami i mizerią czy pieczonego łososia ze szpinakiem i frytkami. Przebierać można w dodatkach i deserach. Z Gospodą pod Zygmuntem możliwe jest stworzenie kompleksowego menu weselnego, które zachwyci podniebienia wszystkich gości.
Catering na wesele to idealna opcja, możliwość stworzenia własnego menu z wielu dostępnych potraw, deserów i przekąsek. Jest to ogromna wygoda i oszczędność czasu. Nie trzeba myśleć nad robieniem listy zakupów, zaprzątać sobie głowy gotowaniem ani marnować energii na sprzątanie. W przypadku cateringu jedyne co pozostaje, to pozmywanie talerzy i sztućców użytych do spożycia gotowych już dań. Zaletą obiadów na dowóz jest możliwość zaserwowania zaproszonym gościom wyszukanych dań i to bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów. Jedzenie zostanie dostarczone terminowo pod wskazany adres. Można liczyć na niezapomniane doznania smakowe, wysoką jakość serwowanych dań. Wesele ze smacznym jedzeniem z pewnością pozostanie na długo w pamięci gości i będzie miło wspominane. Liczą oni na coś więcej niż tylko na klasyczny kotlet schabowy z surówką i ziemniakami.
Po ceremonii zaślubin najczęściej czeka na gości przyjęcie weselne, na którym można hucznie celebrować szczęście nowożeńców. Jest to okazja nie tylko do świetnej zabawy i poznania nowych osób, ale też do zjedzenia czegoś smacznego. Jak wiadomo, przygotowanie ślubu i wesela wiąże się z szeregiem zadań do wykonania. Jest to czasochłonne zajęcie pochłaniające dużo środków pieniężnych. Każdy jednak pragnie stworzyć jak najlepsze wspomnienia, które staną się pamiątką tej podniosłej uroczystości. Przyrządzenie smacznych potraw na wesele warto zlecić doświadczonym profesjonalistom.
Chrzciny
Warszawa jest miejscem, gdzie organizowane są najważniejsze ceremonie. Oczywiście można zrobić to również w domu, w gronie najbliższych znajomych, jednak jeżeli decydujesz się zaprosić więcej osób, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie wynajem lokalu. Warto również zwrócić uwagę, że niektórzy członkowie rodziny mieszkają na drugim końcu kraju, dlatego dobrym pomysłem jest także przygotowanie odpowiedniego pomieszczenia, w którym będą mogli odpocząć. W restauracji przygotowane są głównie polskie tradycyjne obiady. Należy pamiętać o tym, żeby w odpowiednim momencie zaprosić gości. Jeśli zrobisz to za późno to całkiem możliwe, że nie uda im się przybyć na chrzciny. Bardzo ważny jest wybór posiłków, dlatego dobrze jest znać zaproszonych gości, żeby mniej więcej wiedzieć jaki mają gust smakowy. Podczas szukania lokalu na chrzciny koniecznie należy sprawdzić opinie na internecie oraz popytać znajomych. Możliwe, że jakaś osoba korzystała już z usług danego lokalu i będzie się mogła wypowiedzieć. W ten sposób uzyskasz dokładne dane w sposób bezpośredni. Gospoda pod Zygmuntem jest lubianą restauracją, którą zna większość ludzi mieszkających w Warszawie.
Ich sekretem naszej restauracji jest tradycyjna sprawdzona receptura, którą stosujemy od wielu lat. Najwięcej dań pochodzi z klasycznej kuchni polskiej, takie jak golonka, wątróbka, kotlet schabowy, pierogi oraz wiele innych. Wybór jest na tyle duży, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Organizacja ważnych wydarzeń w tym miejscu również jest możliwa po wcześniejszej konsultacji z właścicielami lokalu. Podczas wyboru miejsca na chrzciny należy zwrócić uwagę na lokalizację. Dobrze, jeżeli lokal znajduje się w pobliżu kościoła, ponieważ wtedy wszyscy goście będą mogli szybko dotrzeć na miejsce. Przed uroczystością warto od razu ustalić jak długo będzie trwał obiad. Jest to ważne, ponieważ jeżeli planujesz krótki obiad to powinieneś zapewnić inną formę rozrywki dla gości lub się z nimi pożegnać. Z reguły długość obiadu po chrzcinach to dwie godziny, jednak nic cię w tym aspekcie nie ogranicza. Na uwagę zasługuje fakt, że lokal może być wynajęty indywidualnie i w takiej sytuacji nikt inny nie ma tam wstępu. Jest to dobre rozwiązanie, ponieważ w ten sposób można świętować jedynie w gronie najbliższych osób. Należy również przemyśleć jakie osoby chcesz zaprosić.
Listę osób dobrze jest sporządzić kilka tygodni wcześniej przed dokonaniem rezerwacji lokalu. Oczywiście rezerwacja całego lokalu jest zdecydowanie droższa, ale umożliwia zaproszenie większej liczby osób. Dlatego trzeba się zdecydować co będzie bardziej opłacalne. Lokal jest przystosowany dla matek z dziećmi oraz osób niepełnosprawnych. Ciekawym rozwiązaniem jest kącik zabaw, w którym dzieci mogą się bawić podczas jedzenia obiadu przez dorosłych. Na chrzcinach tradycyjną kuchnią jest polska. Dzieje się tak dlatego, ponieważ większość osób traktuje polskie dania neutralnie. Nie wszyscy są na przykład w stanie zjeść owoce morza, dlatego takie potrawy się tam zwyczajnie nie pojawiają, pomimo faktu, że są wyjątkowo wykwintne oraz kosztowne. Większość gości jest też w starszym wieku, u tych osób polska kuchnia wygrywa bezapelacyjnie. Dobrze jest również wcześniej się dowiedzieć, czy jacyś goście są uczuleni na gluten lub inne składniki. W takiej sytuacji trzeba będzie przygotować specjalne dania dla tych osób.
Chrzciny są jednym z najważniejszych wydarzeń w życiu człowieka. Liczba gości na takiej uroczystości może być naprawdę duża, dlatego warto wcześniej wybrać odpowiedni lokal.
Komunia
Trudno wyobrazić sobie przyjęcie weselne bez smacznego jedzenia, które umila czas i stanowi zastrzyk energii do tańczenia. Impreza trwa zwykle kilka godzin, najczęściej do białego rana. Konieczne jest wobec tego zorganizowanie wystarczającej ilości jedzenia, aby dla nikogo go nie zabrakło. Na zadowolenie zaproszonych gości wpływa nie tylko ilość jedzenia, ale przede wszystkim jego jakość. Zadbać trzeba też o różnorodność, atrakcyjność potraw i przekąsek. Najlepiej będzie postawić na sprawdzone dania cieszące się popularnością. Warto też dodać do menu coś nietypowego, aby zaskoczyć mile gości. Trzeba pamiętać o tym, że każdy ma inne potrzeby i preferencje odnośnie jedzenia, dlatego powinno się zapewnić gościom weselnym wiele wariantów do wyboru. Warszawska Zagroda pod Zygmuntem zajmie się przygotowaniem wyśmienitych dań, mając na uwadze nie tylko ich smak, ale też wygląd. Gotowe obiady na dowóz to świetna opcja w przypadku każdej imprezy, łącznie z chrzcinami, komunią, domówką itd. Goście z pewnością docenią potrawy przygotowane z wysokiej jakości produktów zgodnie z polskimi tradycjami.
Komunia Stare Miasto kojarzy się przede wszystkim z dobrym, tradycyjnym menu. Wśród naszej karty dań znajdą Państwo tak staropolskie przysmaki jak: soczysta golonka czy świetnie wypieczone kotlety schabowe. Tych, którzy jednak nie chcą widzieć mięsiwa jako głównego akcentu posiłku sugerujemy pierogi czy placki. Cofając się nieco na osi czasowej przygotowywanego przez nas obiadu komunijnego, jako aperitif proponujemy grillowane kawałki oscypka z przepysznym sosem z żurawiny lub smalec swojski okraszony krojoną cebulką i jabłkiem. Z kolei jako danie pierwsze, znakomicie sprawdzą się nasze – chwalone w opiniach Google Maps – domowe zupy.
Po pobycie w chłodnym Kościele znakomicie rozgrzeją: krem z leśnych grzybów podawany w miseczce z wydrążonego chlebka, czerwony barszcz na bazie czerwonych buraków, jabłek i świeżej włoszczyzny z uszkami z pieczarkami i kapustą. Dla wybrednych serwujemy neutralne, można by rzecz, podstawy, czyli barszcz czerwony bez dodatków lub klasyczny rosołek z makaronową krajanką. Na rodzinnym stole znaleźć się też mogą zestawy placków ziemniaczanych w przeróżnych odmianach lub zależnie od upodobań biesiadników; grillowana kiełbasa w stylu śląskim, z duszoną cebulką i pieczoną kapustą, a także sznycel ze zdrowej indyczej piersi czy łosoś podawany na śmietanie i liściach szpinaku.
Gospoda pod Zygmuntem również proponuje Państwu wydatną pomoc w organizacji takich uroczystości jak, chrzciny, obiady rocznicowe, obiady komunijne. Nasza restauracja zapewnia całkowitą obsługę rodzinnej uroczystości, dzięki której każde przyjęcie będzie się wiązać z miłymi wspomnieniami dla wszystkich uczestników. Jeśli więc komunia Warszawa, to tylko z Gospodą pod Zygmuntem.
REZERWACJE
Godziny Otwarcia
Niedziela – Czwartek | 11.00 – 22:00 | |
Piątek – Sobota | 11.00 – 23:00 |
Zarezerwuj stolik.